Hyresrätt

Hyresrätt är en av de vanligaste typerna av boendeform i Sverige. Till skillnad från en bostadsrätt där du äger bostaden själv så hyr du istället av en hyresvärd. Fördelen med att bo i en hyresrätt är att hyresvärden har ansvar för bostaden. Det är nämligen hyresvärden du ska kontakta om t.ex. tvättmaskinen går sönder, det blir ett elfel eller stopp i avloppet. Om du bott i en bostadsrätt hade du varit tvungen att stå för dessa kostnader själv men med en hyresrätt behöver du endast ringa ett samtal till hyresvärden.  Finns det behov av uppfräschning i din hyresrätt kan du även få detta bekostat av hyresvärden. Dock, åtar sig hyresvärden en stor renovering kan det ibland hända att din hyra höjs.

Nackdelen med en hyresrätt är att du inte får ändra om hur du vill. Du måste nämligen kontakta hyresvärden för att be om lov före du t.ex. målar om eller tapetserar. Om du åtar dig att renovera eller fräscha upp något i din hyresrätt så måste det dessutom bli fackmannamässigt gjort, alltså det får inte vara slarvigt gjort.

Om du väljer att flytta in i en hyresrätt ska du och hyresvärden före inflyttningen skriva på ett hyreskontrakt. Hyreskontraktet ska innehålla blad annat ditt namn, hyresvärden, vilken hyresrätt det är, storleken på hyresrätten och kostnaden. Du åtar du dig också att följa de regler gällande skötsel och vård av lägenheten som hyresvärden kräver. Skulle du någon gång få problem med din hyresvärd så kan du vända dig till Hyresgästföreningen. www.bostadsvarderaren.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *