Folsyra är mest känd

Folsyra är väl egentligen mest känd för att vara viktig i samband med graviditet, men nu har det också visat sig att kvinnor som äter mycket folsyra i princip halverar risken för bröstcancer. Extra bra effekt har folsyran av någon anledning på överviktiga kvinnor. Rönen som presenterats i American Journal of Clinical Nutrition kommer ur en studie som under 50 år har följt närmare 12 000 kvinnor. Undersökningen visade att de som åt folsyra minskade risken för bröstcancer med 44 procent.
En svensk undersökning visar att folsyra även är ett effektivt vapen mot cancer i bukspottskörteln. Äter man upp till 350 mikrogram folsyra om dagen löper man hela 75 procent lägre risk att utveckla cancer i bukspottskörteln än de som har ett lägre intag av folsyra.

En studie från Karolinska institutet visar att mycket folsyra kan minska risken för äggstockscancer hos kvinnor som dricker alkohol. Enligt studien är risken för att få äggstockscancer 74 procent lägre hos kvinnor som dricker mer än två drinkar eller två små glas vin i veckan och kombinerar det med en kost med mycket folsyra än hos de som äter en folsyrafattig kost och dricker samma mängd.

Folsyrans goda effekter har uppmärksammats i många andra länder och en del har till och med lagstadgat att berika livsmedel med den vattenlösliga vitaminen. I Sverige har vi inte lagstadgat något men livsmedelsverket rekommenderar 300 mikrogram folsyra om dagen. För gravida kvinnor är folsyra extra viktigt och kvinnor som planerar att bli gravida ska börja äta folsyra redan någon månad innan befruktningen äger rum. folsyra.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *