Elpriser & Glödlampans historia

Elpriser och Glödlampans historia
Om glödlampan vet vi idag två saker. 1. Edison uppfann den. 2. Den finns snart inte längre.
Det första stämmer inte. Det andra stämmer med stor trolighet. Den teknik vi använt i över hundra år för att lysa upp våra hem är på väg att försvinna till förmån för billigare och bättre alternativ. Men sedan 1877 har vi använt Tomas Edisons patent för att lysa upp våra hem. Dock var det inte han som först kom på glödlampan, han gjorde den bara kommersiellt gångbar.
Redan 1809 uppfann den engelska kemisten Humphry Davy den så kallade båglampan, där en remsa glödande träkol utgjorde det första elektriska ljuset.
Först 1820 uppfann Warren De la Rue en glödlampa som var mer möjlig att ha i ett hem. Men i stället för glödande kol användes här en bit glödande platina – vilket är extremt dyrt – och av den orsaken inte möjlig för var man att ha i sitt hem.
1878 uppfann Sir Joseph Wilson Swan – en engelsk fysiker – den första praktiska och mer långvariga glödlampa, som höll i 13,5 timmar. Svan använde en kolfiber härlett från bomull.
1879 uppfann Thomas Alva Edison glödtråd av kol som brann i 40 timmar. Året efter lyckades han förlänga tiden till 1200 timmar med hjälp av fiber från bambu.
Idag är vi vana vid glödlampor och vill att de ska brinna länge och billigt. Lamporna drar mindre ström, men priset på el går upp. Därför måste man hitta den billigaste elen, och det gör man på elpris.biz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *